Program

Guatemalabrigaden varer 3 måneder og består af:

OBS Næste planlagte Guatemalabrigade bliver formentlig i 2019 - mere info kommer 

Forberedelse i Danmark:

  • En forberedelsesdag i august
  • To ugers højskoleophold på Jyderup Højskole i august

I Guatemala

  • To ugers sprogskole
  • Seks ugers landsbyophold
  • Politisk/kulturel uge
  • En uges selvbetalt ferie
  • To ugers formidlingsprojekt
  • En evalueringsweekend

Efter hjemkomst:

  • Hjemkomstfest
  • Formidlingsweekend 

 

Læs om de enkelte dele nedenfor:

Forberedelsesdag

Forberedelsesdagen giver dig grundig information om brigadens forløb. Gennem workshops, debat og rollespil bliver du forberedt på mødet med en anden kultur. Samtidigt møder du naturligvis også din koordinator og dine med-brigadister. I kan sammen tale om jeres forventninger til brigaden samt starte med at tale om, hvad I gerne vil have ud af brigaden, og hvad I kan bidrage med. Du vil også få pakketips, flybillet-information, samt vejledning fra en læge/Sygeplejerske. 

Forberedelsesdagen afholdes i Solidaritetshuset på Griffenfeldtsgade 41, 2200 København N og inkluderer kost og logi.

 

To ugers højskoleophold på Jyderup Højskole

Højskoleopholdet afholdes på den super seje nyopstartede højskole i Jyderup. På højskolen får du mulighed for at lære de andre brigadister og koordinatoren endnu bedre at kende og opleve den ægte højskolestemning. Desuden består højskoleopholdet af diskussioner og refleksioner om stort og småt, udarbejdelse af brigadepolitik og overvejelser om hvilke aktiviteter man vil lave med bønderne i landsbyerne, samt formidlingsworkshops. Samtidig kommer der en masse oplægsholdere, mange af dem er tidligere brigadister, som alle bidrager til at give brigaden en stort viden om Guatemalas historiske, sociale og politiske forhold. 

Brigadedeltagerne har stor indflydelse på, hvordan rejsen og højskoleopholdet kommer til at se ud. Så er der noget særligt, der interesserer dig, så er der rig mulighed for at fokusere på dette.

 

To ugers sprogskole

De første to uger i Guatemala kommer I til at bruge på  sprogskolen PLQE (Proyecto Lingúistico Quetzalteco de Español).
Heraf foregår den første uge i Guatemalas næststørste by, Quetzaltenango og den sidste uge vil være i en mindre landsby i bjergene.

På sprogskolen i byen kommer I til at bo hos hver jeres guatemalanske familie, mens I modtager fem timers privatundervisning hver dag. På bjergskolen bor I på selve skolen, men spiser hos lokale familier.
Sprogskolen er non-profit og har et politisk, socialt og kulturelt fokus i deres undervisning. Desuden afholder de relevante foredrag og debatter og har gode tilbud om weekendudflugter f.eks. landsbybesøg, vulkanbestigning eller en tur på markedet.

 

Landsbyophold

Efter de to uger på sprogskole, tager I ud i en mayaindiansk landsby, hvor I skal bo i seks uger.

Landsbyen I kommer til at bo i er udvalgt i samarbejde med vores partner bondeorganisationen CONIC, som hvert år hjælper os med at finde en ny landsby. Mange af landsbyerne kæmper en langtrukken juridisk proces for at få jord at dyrke. Andre landsbyer har opnået at få jord og skal nu til at bygge et landsbysamfund op. I en svær proces, som den landsbyerne befinder sig i, har de brug for den moralske støtte som et brigadebesøg giver.

I landsbyen indkvarteres I igen privat hos landsbyens familier og deltager i det daglige arbejde i landsbyen, i marken og i huset. Desuden er der tradition for, at brigaden bidrager med forskellige sociale aktiviteter, mens I er i landsbyen. Tidligere har brigader afholdt tegneworkshops, kvindedage, lavet sanglege og leget bankebøf.

For brigadens deltagere er dette en enestående mulighed for at lære om livet i en fattig, indiansk landsby og for at komme tæt på mennesker, hvis livsperspektiv er grundlæggende forskelligt fra deres eget. Tidligere brigadister beskriver ofte landsbyopholdet som det absolutte højdepunkt, og som en af de ting som man slet ikke har mulighed for at forestille sig inden, hvor stor en betydning det kommer til at have for én.

 

Politisk/kulturel uge

Efter landsbyopholdet tager brigaden videre på politisk/kulturel uge. Ugen indeholder en række besøg hos forskellige politiske og kulturelle organisationer eller samarbejdspartnere. Brigaden besøger ofte nogle Mellemamerika Komiteens mange kontakter i Guatemala. Her er der rig mulighed for at præge, hvilke organisationer lige netop I har lyst til at besøge.
Tidligere brigader har f.eks. besøgt en fagforening, et børneprojekt for gadebørn, teater- og kulturprojekter, et arkæologisk udgravningscenter og et projekt for guatemaltekere, som lever af at samle skrald.

Ugen giver jer et øget kendskab og indblik i organisationernes arbejde, udfordringer og drømme for fremtiden i Guatemala og masser af inspiration, som brigadisterne kan bruge til egne formidlingsprojekter.

 

Ferieugen

Ferieugen er en uge med "fri leg" for brigadisterne. Her vil der være mulighed for at rejse til de omkringliggende lande eller opleve et endnu uudforsket område af Guatemala. Ferien er selvfinansieret.

 

To ugers formidlingsperiode

Brigadens sidste del er et to ugers formidlingsprojekt, hvor brigadisterne tager vær for sig. Her undersøger I et bestemt tema, problemstilling eller interessefelt. Her får I mulighed for at forfølge netop dét, som I synes er aller mest interessant og relevant for jer. 

Mellemamerika Komiteen og vores samarbejdspartnere i Guatemala kan hjælpe jer med at finde kontakter, men der vil også være mulighed for at I selv kan skabe nye kontakter. 

 

Evalueringsweekend

Brigaden samles igen i den sidste dage af opholdet ved Stillehavet eller et andet afslappende sted for at evaluere opholdet og programmet. Her er der rig mulighed for at reflektere over alt, hvad I har oplevet over en lokal øl, mens I ser på de flotte mellemamerikanske solnedgange.

 

Efter opholdet

Når opholdet er slut, er der mulighed for at rejse rundt på egen hånd. Det er helt op til dig selv! Hjemrejsebilletten er åben i et år, så man f.eks. kan udskyde hjemrejsen til en måned efter endt brigadeophold. Billetten kan også ændres undervejs i opholdet, dog mod et gebyr fra flyselskabet. 

Efter hjemkomsten til Danmark vil der blive afholdt en hjemkomstaften for den hjemvendte brigade, hvor de hjemvendte brigadister har mulighed for, at møde resten af organisationen, og dele oplevelser og erfaringer med "gamle" MAKere.

Brigaden skal efter hjemkomst udforme en form for oplyninskampagne/projekt af valgfrit omfang og emne. f.eks. lavede Guatemalabrigaden 2013 en stor billedeudstilling på flere københavnske caféer. 

Endeligt afholdes en hjemkomstweekend i foråret, som brigadisterne selv arrangerer. Her samles brigadisterne igen for at dele oplevelser fra resten af rejsen og arbejde videre med oplysningsprojektet.