MAKs GMO-tivoli

GMO truer kultur og miljø

”For vores landsbyer i Guatemala er de forskellige ”indfødte” frø ikke kun en afgørende fødevarekilde. Det er også en fundamental del af vores Mayakultur, en kilde til sundhed og et vigtigt element i det traditionelle agro-økologiske landbrug, som beskytter og bevarer vores miljø”

Citat fra vores samarbejdspartner CONIC

Ja, du læste rigtigt. MAK-Aarhus har sit eget tivoli! Og så oven i købet et GMO-tivoli.

Ideen med GMO-tivoliet er tæt koblet med vores aktivitet “Grønt Guld” fra Sustainability Festival 2013, som satte fokus på konsekvenser af guldminedrift. Her kunne børn og voksne ”vaske guld”, og derefter beslutte om de ville have en guldbar (chokolade) eller give det tilbage til lokalsamfundet. Aktiviteten skabte en rigtig god dialog, hvor deltagerne i høj grad engagerede sig i det etiske valg, de blev stillet overfor.

Ved begge aktiviteter skabes der en tæt kobling mellem dansk forbrugeradfærd og konsekvenser for produktionslande i Mellemamerika. Formålet med MAKs GMO-TIVOLI er at oplyse om de udfordringer, der er forbundet med GMO-afgrøder, monokultur og lav biodiversitet. Det multinationale firma Monsanto, som er et af verdens største frøfirmaer, skaber store udfordringer for de fattige bønder i Mellemamerika.

Tivoliet har været opstillet to gange i Aarhus - begge gange med stor succes. Første gang var på Sustain Festival i maj 2014, og anden gang på endagsfestivalen “Verdensspejl” i forbindelse med Aarhus Festuge 2014.

gmo .

 

Konceptet

Når folk kommer til standen, kan de spille tivoli-spil: ”kast-med-ringe” eller ”skyd-majsdåser-ned”. I den forbindelse kan de vinde popcorn. Her kommer det etiske dilemma i spil, for popcornene, man kan vinde, er genmodificerede (eller det leger vi i hvert tilfælde). Hvis folk vælger at tage imod popcornene, har det konsekvenser for lokalbefolkningen og miljøet i Guatemala. Det illustrerer vi med papmache-landskabet fra Grønt Guld 2013.

Problemstillingerne i forhold til genmodificerede afgrøder er et spændende og komplekst tema. Vi har gjort os mange overvejelser om, hvordan vi i papmache-landskabet kan vise konsekvenserne af GMO. Konsekvenserne er netop ikke umiddelbart synlige for øjet, og måske er det derfor, de er svære at forholde sig til. Når folk vælger at tage imod deres GMO-popcorn, tilføjer vi GMO-majs med “vrede ansigter”, muterede “monster-insekter”, advarselsskilte mod sprøjtede områder, endnu flere fattige bønder og slumområder.
Tanja er fantastisk god til at fange det yngste publikum med sine meget pædagogiske forklaringer. Her er landskabet med visuelle konsekvenser til stor hjælp. Og det er ikke kun Tanja, der kører med klatten. Anders har overbevist (indtil videre) to biologer om at skrotte GMO.

Vores indtryk er, at folk går fra tivoliet med en anden og mere håndgribelig fortælling om, hvilke konsekvenser GMO har for lokalbefolkningen i Guatemala.

Alt i alt fungerer konceptet rigtig godt! MAK er i forbindelse med projektet blevet ejer af en popcornmaskine og et popcorn-kostume, og MAKs GMO-tivoli er klar-parat til at rykke ud igen!
-  Hvis du har en god ide til hvor, så kontakt MAK-Aarhus!

majs